doop-willemdeuninck-11-okt-1722Een voorouder uit de lijn van mijn moeder. En daar weer een voorvader van een vrouwelijke tak: Willem. Bij hem stopte deze lijn. Maar onlangs vond ik toch weer wat gegevens van deze afwisselend genoemde Deunink’s of Deuninck’s.

Willem is geboren in de stad Aardenburg, inmiddels opgegaan in de gemeente Sluis. Aardenburg ligt nog net in Nederland, vlak tegen de grens met België in Zeeland. Willem is op 13 oktober 1722 gedoopt als zoon van Arnoudt Deuninck en Maria Verschelle.

(Arnoudt is op 2 februari 1676 in Sint Kruis gedoopt als zoon van Jan Deunink en Peryne Timmermans. Maria is een dochter van Matthijs Verschelle en Clara van Evele uit Sint Anna ter Muiden. Ze wordt daar met Aernout Deunink in 1716 genoemd bij de verkoop van een huis en brouwerij).

geboorte-aernoudt-deunink-1676-sintkruis

Willem is maar liefst drie maal getrouwd tijdens zijn leven. De eerste keer met Susanna de Reu in 1745, vervolgens met Dina Timmerman in 1764 en tenslotte met Maria Verschelde in 1780.

Mijn verbinding ligt bij in dat laatste huwelijk. Maria is 24 als ze trouwt en krijgt nog kinderen. Een daarvan is Johannes, geboren op 31 oktober 1783 en gedoopt op 2 november van dat jaar.

johannes-deuninck-1783-geboorte31oktOpmerkelijk is overigens de naam Johannes, want Willem had in zijn eerste huwelijk ook al een zoon Johannes (geboren 1756, gedoopt 26 september).

Volgens een andere bron leeft die eerste Johannes nog zeker tot 1794… Vermoedelijk heeft die andere bron het verkeerd en is deze Johannes al voor 1783 overleden. Ik heb daar twee argumenten voor: de belangrijkste is dat er een akte van huwelijkse voorwaarden bestaat van het huwelijk van Willem en Maria uit 1783. Daarin worden 5 kinderen met name genoemd: Maria, Aernout, Margarita, Susanna en Clara. Geen Johannes dus… Een tweede argument is dat de andere bron het huwelijk van zijn Johannes met een zekere Magdalena Leurgans niet heeft gevonden. En dus ook geen namen van de ‘ouders’ van die Johannes.

kinderen-willemdeunink-akte1783Hebben we het dan wel steeds over dezelfde Willem? Jazeker, ook daar is schriftelijk bewijs van. De huwelijken vermelden keurig de weduwen die hij achterliet: bij het huwelijk met Dina is dat Susanna en bij het huwelijk met Maria is dat Dina.

huwelijk-deuninck-timmermans-1764-aardenburg

huwelijk-1780-willemdeuninck-mariaverschelde

Overigens zit er nog een opvallende relatie in de lijn Deunink.

Johannes Deunink is als vader van Maria Deunink de link met mij. Maria kreeg hij met Cornelia de Potter. Deze Cornelia heeft een paar generaties eerder een Jan Janse de Pagter en Maetje Jans als voorouders.

Na het overlijden van Cornelia hertrouwt Johannes met een andere nazaat van ditzelfde echtpaar; Johanna de Pagter. Zij is terug te leiden tot zoon Alewijn Janse de Pagter, Cornelia tot dochter Matje Janse de Pagter. Ze zaten dicht op elkaar, daar in Zeeland…

Advertisements